The End of the Line

I sidste uge så vi en dokumentar, der hedder The End of the Line, som handler om, at moderne fiskeri ødelægger havenes økosystemer. Der var især fokus på, hvordan efterspørgslen på blåfinnet tun til sushi har ført til overfiskeri, der har reduceret bestanden med 90%. Den blåfinnede tun er i dag lige så truet som tigere, orangutanger og pandaer.

Det var en rigtigt god dokumentar, dog til tider lige lovligt pathosappellerende i bedste amerikanske stil. Mange fra mit hold lagde især vægt på, at dokumentaren ikke kun præsenterer en løftet pegefinger, men også giver et bud på, hvad man kan gøre for at vende udviklingen, så den går i den rigtige retning. Dokumentaren foreslår, at man, når man køber ind, kigger efter MSC-mærket, som er en garanti for bæredygtigt fiskeri.

I dag holdt vi tun-smagning, hvor vi sammenlignede forskellige slags tuns smag og kiggede på hvilke oplysninger om tunart, fangstmetode og fangstområde, der var oplyst på dåsen. Vores ret uvidenskabelige, men meget underholdende test kom frem til resultatet: MSC-mærket tun smager bedst! Samvittigheden har muligvis også spillet en rolle, men der var nu bred enighed om, at de tre MSC-mærkede tun hverken var for salte eller smagte af metal fra dåsen, hvilket var tilfældet ved nogle af de andre tun. Oven i købet var det MSC-mærkede tun fastere i kødet og i mere “hele” stykker fisk, end det var tilfældet for de andre dåser.

Hvis man er interesseret i at læse mere om MSC-mærket, tun og fisk generelt, kan man gå ind på Verdensnaturfondens hjemmeside. Her er der en introduktion til MSC-mærkningen og en guide til valg af bæredygtige fisk til middagsbordet. Der er også en udførlig guide til valg – og fravalg – af dåsetun.

Og vinderne:

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s