Fødselsdagskringle

P1040536Jeg har fejret fødselsdag med den skønne, klassiske menu med varm chokolade, boller og kringle. Jeg brugte Sifs kringleopskrift, og den er simpelthen så god. På linket kan du også finde en udførlig guide til, hvordan man fletter sin kringle.

Jødekagen, der har sneget sig med på fotoet, er bagt af min veninde Martha, der syntes, der skulle lidt kanel til, når jeg blev 25 år.

Kringle med maricpanremonce og rosiner:

  • 1,5 dl mælk
  • 25 g sukker
  • ½ tsk groft salt
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 75 g blødt smør
  • ½ tsk kardemomme
  • 350 g hvedemel
  • 125 g marcipan
  • 50 g  blødt smør
  • 50 g sukker
  • 100 g rosiner
  • æg til pensling
  • perlesukker til pynt

Forvarm ovnen til 200 °C, og beklæd en bageplade med bagepapir.

Lun mælken i en stor gryde, hvor hele dejen kan være, og rør sukker, salt og kardemomme i. Smuldr gæren i mælken, slå ægget ud over, og tilsæt smørret i mindre stykker. Lad det hele stå uden at røre rundt i et kvarters tid. Sif skriver, at gæren på denne måde får lov til at “vågne,” inden dejen hæmmes med smør, og det er sikkert det, der gør, at kringlen bliver så dejlig luftig og blød. Efter 15 minutter er gæren “smeltet” til små brune klatter, og så er dejen klar til at få tilført mel. Tilsæt først halvdelen af melet, og rør godt. Tilsæt lidt efter lidt resten af melet, og ælt dejen godt igennem. Lad den hæve i cirka 45 minutter.

Imens laves fyldet: pisk smør og sukker luftigt med en håndmixer. Tilsæt marcipan i små stykker, og pisk videre. Når det hele er godt blandet, røres rosinerne i.

Når dejen er hævet, tages den ud på et meldrysset bord og æltes lidt, så den klapper sammen. Lad den hvile fem minutter, og rul den så ud til et rektangel. Løft dejen over på bagepladen med bagepapir, eventuelt ved at folde den sammen, så den er lettere at løfte. Skær snit langs kringlens sider, eller klip med en saks. Dejstrimlerne skal på hver side fylde en tredje del af kringlens bredde. Fordel fyldet på kringlens midte, og fold dejstrimlerne ind over midten: skiftevis en dejstrimmel fra højre side og venstre side. Til sidst trykkes enderne af kringlen godt sammen, så fyldet ikke lækker. Kringlen efterhæver i cirka en halv time, pensles med æg og drysses med perlesukker og bages i cirka 25 minutter.

Dejen kan også bruges til fødselsdagsboller.

P1040526

Follow on Bloglovin

Instagram

One thought on “Fødselsdagskringle

  1. Pingback: Zulpa » Mad på mad: Fødselsdagskringle

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s